Kennisbank

Hier kan je binnenkort informatie vinden over technologische onderwerpen, b.v. de werking van een 3D printer maar ook over de toekomst van werk.

Kennisbank ultimaker-webst3D printing
Je hebt wellicht veel nieuws over  3D printers gehoord, en met goede reden. Deze technologie heeft grote toekomstmogelijkheden, door sommigen als de katalysator voor de ‘Third Industrial Revolution’ beschouwd. De techniek bestaat al 30 jaar bestaat en is de laatste jaren enorm verbeterd, in zowel professionele als in de hobby sfeer zijn de printers  steeds beter geworden.
Met dat in gedachten vraag je je waarschijnlijk af, ‘wat is 3D printen en hoe werkt een 3D printer?’ Je kan ook vragen ‘wat kan ik met een 3D printer doen?’ In de komende artikelen leren we je de basisprincipes van 3D printen die je moet weten om deze technologie goed te gebruiken.

Geschiedenis van 3D printen
In de late jaren ’80 werd Rapid Prototyping technologie ontwikkeld om fabrikanten te helpen een product te onderzoeken voordat het vrijgegeven werd voor massaproductie. Om dit te doen, gebruikten ze Computer-Aided Design (CAD) software die de Rapid Prototyping machines kon vertellen hoe een fysiek object uit het ontwerp kan worden gemaakt.

In 1986 heeft Charles Hull de stereolithography apparatus (SLA) gepatenteerd, dit is de oorsprong voor de 3D printen die we nu kennen.  Deze machine vervaardigde onderdelen door ze laag voor laag te produceren, waardoor het proces voor prototyping wordt versneld. Door de jaren 1990 en begin 2000 waren 3D printers grote dure machines die bijna uitsluitend voor industriële toepassingen werden gebruikt. Maar dat begon allemaal te veranderen in 2009 toen het eerste commercieel beschikbare goedkope 3D printers werd ontwikkeld als een bouwpakket. Sindsdien zijn veel verschillende bedrijven 3D printers gaan bouwen, waardoor de prijzen van de 3D printer zijn gedaald.
De Nederlandse Ultimaker is een van de bekendste 3D printer fabrikanten geworden.